Regulile șahului / Cum Se Joacă Șah
Aruncăm o privire la regulile de bază ale acestui joc regal:
-
Tabla de șah se aşază între cei doi jucători, astfel încât câmpul situat în colţul din dreapta fiecărui jucător să fie alb, iar piesele sunt dispuse astfel:
-
În orice partidă de șah prima mutare aparține, fără excepție, jucătorului care are piesele albe, iar după mutarea albului urmează mutarea celui cu negru, iar acest schimb continuă până la sfârșitul jocului.
-
Fiecare piesă se mișcă astfel:
Pionii pot muta înainte doar un pătrat la un moment dat, cu excepția primei lor mutări, când se pot deplasa două pătrate înainte. Pionii pot captura doar în pătratul din diagonală în fața lor.
Nebunul se mișcă pe diagonală.
Calul se mișcă în formă de „L”. Poate să sară peste piese (proprii sau ale adversarului) aflate pe "traseul" mișcării.
Turnul se mișcă foarte simplu, pe orizontală și verticală, în toate liniile drepte (nu diagonale) posibile.
Regina se mișcă atât ca nebunul, cât și ca turnul.
Regele se mișcă cu un pătrat în orice direcție.
-
Scopul jocului este de a da mat, adică de a ataca regele în așa fel încât capturarea sa să fie inevitabilă. Despre cum să dați rapid un „șah-mat” puteți citi în blogul nostru anterior.
-
Atenție, în partidele de concurs, jucate cu ceasuri de șah, câștigă și cel care câștigă „la timp”. Aceasta este situația când adversarul depășește timpul limită – fie nu reușește să facă numărul necesar de mutări într-un interval de timp prestabilit (de obicei 40 de mutări în 1,5 ore), fie pur și simplu depășește limita de timp, ceea ce înseamnă că ceasul său arată 0:00:00.
În jargonul șahist, se spunea că adversarului „i-a căzut steagul”, deoarece la ceasurile analogice există de fapt un mic steag roșu care cade atunci când timpul este depășit. Ceasurile analogice sunt foarte populare, ca cele din imaginea de mai jos, pe care le puteți găsi și în oferta magazinului nostru de șah.
Dacă doriți să încercați să jucați un joc de șah cu un ceas digital competitiv, puteți alege din oferta noastră variată.
Autorul articolului: Maestră FIDE Niki Vrbová
V-a plăcut articolul? Nu ezitați să-l distribuiți și prietenilor voștri.