Când să faceți rocadă mică și când rocadă mare?
Când să faceți rocadă mică și când rocadă mare?
Rocada este una dintre cele mai importante mutări care nu trebuie uitate în deschidere. Dar unde va fi în siguranță regele nostru - pe partea regelui sau pe partea reginei? Să vedem când este mai bine să alegem rocadă mică și când, dimpotrivă, trebuie să alegem rocadă mare.
Rocada mică
Înainte de a ne uita la poziții pentru a înțelege când este mai bine să facem o mică mutare de listă, să ne uităm la principalele beneficii. Dacă se face rocada pe flancul regelui, aceea este rocada mică și se realizează mutând regele două câmpuri la dreapta, până pe g1 și, în același timp, turnul din h se mută pe f1. Un exemplu excelent este poziția din jocul italian, unde albul joacă piesele de pe partea regală chiar de la început și poate ascunde regele în siguranță cu următoarea mutare.
Un exemplu excelent este poziția din deschiderea italiană, unde albii dezvoltă rapid piesele pe flancul regelui și cu următorul țeu pot adăposti regele într-un loc sigur.
Un alt avantaj al rocadei mici este faptul că regele alb, cu o singură mutare, acoperă toți pionii de pe flancul regelui, adică pionii de pe a doua linie – h2, g2, f2. Acești pionii nu vor mai fi o vulnerabilitate pe care adversarul o poate ataca ușor.
Comparativ cu rocadă mare, unde regele de pe c1 este adesea expus și trebuie să se adăpostească pe b1, un avantaj al rocadei mici este și siguranța regelui pe g1.
Rocada mare
Rocada mare apare mult mai rar în partide decât rocadă mică. Care ar putea fi însă avantajele sale? Unul dintre principalele motive pentru care rocadă mare este adesea folosită într-o anumită poziție este activitatea rapidă a turnului în centru.
Având în vedere că turnul ajunge automat pe d1 și poate controla imediat această coloană, se poate spune cu siguranță că prin realizarea rocadei mari dezvoltăm și turnul. Acesta este un tipic pentru multe poziții din apărarea siciliană, așa cum vedem în această imagine.
Beneficiul rocadei mari se manifestă uneori abia în finală, unde regele de pe c1 este mult mai aproape de centru decât regele de pe g1/g8. Centralizarea regelui în finală este esențială și, dacă planificăm să trecem în finală, rocadă mare poate fi un avantaj imens.
De exemplu, în poziția din imagine, unde albii sunt la mutare, putem observa că regele de pe c1 poate ajunge în 4 mutări pe c4 cu următorul Kb5, în timp ce regele negru de pe g8 are o cale mai complicată spre centru și în 4 mutări ajunge doar pe d6. În acest exemplu concret, poziționarea regilor decide întreaga partidă în favoarea albilor.
Mulți jucători preferă poziții agresive și atacante cu rocade opuse. Când adversarul alege rocadă mică, putem opta pentru un atac asupra regelui său și să realizăm rocadă mare. Haideți să privim exemple mai clare.
Rocadă mică sau mare?
În această poziție, negru este la mutare și trebuie să decidă dacă își ascunde regele pe flancul regelui sau pe flancul damei. Este întotdeauna important să analizăm cu atenție poziția de pe tablă și să luăm decizii fundamentale cu regele. Aici vedem că turnul negru de pe h8 este foarte activ, iar turnul de pe a8 este încă în colțul tablei. Nu există niciun atac iminent pe flancul damei, așadar negru ar trebui să aleagă rocadă mare, prin care își va adăposti regele, va aduce ultima piesă în joc și se va putea concentra pe un atac pe coloana h.
Hadeți să ne inspirăm din jocul campionului mondial Anand. Ca albi, acum, din deschiderea apărării siciliene, aveți de ales dacă să finalizeze dezvoltarea nebunului de pe f1 și apoi să face rocadă mică sau să ascundă regele pe partea cealaltă. Ce cale de acțiune ați alege
Dacă ați ales rocadă mare, gândiți ca Anand! Cu o singură mutare, albul reușește să își ascunde regele în mod avantajos, iar în același timp aduce în joc turnul pe coloana d. Anand ar dori, de asemenea, să atace activ regele negru cu pionii de pe g2 și h2, care se vor deplasa rapid și periculos spre regele negru.
Totuși, negrul are opțiunile de rocadă limitate – să ia în considerare rocadă mare ar părea nebunie, deoarece lipsește pionul de apărare c și piesele albe se îndreaptă și ele spre acestă direcție. Așadar, negrul va ascunde regele pe g8 și va încerca să atace albul prin b5.
Nu se poate spune însă că rocadă mică pentru albi este greșită, deoarece regele nu poate rămâne în centru și va fi, de asemenea, în siguranță pe g1.
Acum să ne inspirăm din nou din jocul unui alt campion mondial – Magnus Carlsen. Magnus, ca albi, din cauza centrului turbulent, ar dori să își adăpostească regele într-un loc sigur. Întrebarea este, ar trebui să dezvolte calul de pe g1 și să facă rocadă mică sau să opteze direct pentru rocadă mare?
Când privim mai atent poziția, putem observa că turnul de pe h1 este deja activ și atacă pionul slab de pe h7. Este important să observăm că pionii dublați pe g2 și g3 nu sunt ideali pentru rocadă mică, deoarece aceștia se pot transforma mai degrabă în obiecte de atac și probabil nu vor proteja regele alb suficient. Și ce zicem despre turnul plângăreț de pe a1? Acesta deja strigă de ajutor din colț și îi șoptește lui Magnus să aleagă rocadă mare.
Așadar, Magnus a făcut corect rocadă mare. Acum însă rămâne aceeași întrebare pentru adversar – unde să își ascundă regele? Pentru negru, trebuie observat că pionul de pe h7 este atacat de turnul de pe h1 și rocadă mică i-ar juca prea mult în favoarea albului.
Pe de altă parte, pionii de pe flancul damei creează condiții excelente pentru siguranța regelui, deoarece sunt încă în poziția lor de bază și nu se vede cum ar putea albul să atace pe acest flanc. Negrul a ales corect rocadă mare și ambele părți au reușit să își protejeze în siguranță piesa cea mai valoroasă.
Când ar trebui să alegem rocadă mică și când rocadă mare? Este important să cunoaștem avantajele și beneficiile lor, dar de obicei totul depinde de poziția specifică. Încercați să vă gândiți întotdeauna mai profund la locul unde regele vostru ar fi mai în siguranță și unde doriți să atacați. Studierea deschiderilor poate ajuta, deoarece veți înțelege dinainte unde să ascundeți regele și nu trebui să vă gândiți la acest lucru în timpul partidei.
Pentru o mai bună înțelegere a deschiderilor și a întrebării unde să ascundeți regele, vă recomandăm să consultați cărți despre deschideri.
Autorea: Stella Sáňková, maestru FIDE feminin în șah.
V-a plăcut articolul? Nu ezitați să-l distribuiți prietenilor voștri.